Inteligența artificială (IA) a înregistrat progrese impresionante în ultima vreme, schimbând multe părți ale vieții noastre. În timp ce această creștere rapidă are multe beneficii, ea aduce îngrijorări cu privire la posibilele pericole legate de expansiunea rapidă a AI.
În 29 martie 2023, „Future of Life Institute” a publicat o scrisoare deschisă prin care cere oprirea experimentelor de inteligență artificială timp de șase luni. Scrisoarea a fost semnată de oameni celebri din domeniul tehnologiei, precum Elon Musk și co-fondatorul Apple, Steve Wozniak.
Musk a ajutat la înființarea OpenAI, dar a părăsit consiliul de administrație al acesteia în 2018 și nu mai deține nicio parte din ea în prezent. El a mai vorbit despre riscurile inteligenței artificiale și a spus că OpenAI s-a îndepărtat de primele sale obiective.
Scrisoarea deschisă: Futureoflife.org
Sistemele de inteligență artificială devin din ce în ce mai inteligente și pot acum să automatizeze multe sarcini pe care oamenii obișnuiau să le facă. De la fabricarea de produse la ajutarea clienților, automatizarea alimentată de IA ar putea duce la pierderea locurilor de muncă pentru mulți oameni.
Pentru a rezolva această problemă, este important să se investească în formarea forței de muncă, ajutându-i pe oameni să dobândească noi competențe și să se adapteze la schimbările de pe piața muncii.
Creșterea rapidă a IA ar putea înrăutăți diferențele economice existente, dând mai multă putere companiilor mari și oamenilor foarte bogați. Pe măsură ce tehnologia avansată de IA devine disponibilă doar pentru cei cu multe resurse, s-ar putea ca decalajul dintre cei care au și cei care nu au, să se mărească. Pentru a rezolva această problemă, guvernele și organizațiile trebuie să colaboreze pentru a face tehnologia IA accesibilă tuturor, să sprijine soluțiile open-source și să ajute întreprinderile mici să beneficieze de IA.
IA ar putea crește prea repede pentru ca orientările și regulile etice să țină pasul, ceea ce ar putea duce la o utilizare extrem de dăunătoare sau necorespunzătoare. Ar fi potrivit să ne asigurăm că sistemele de IA sunt deschise, corecte și că protejează confidențialitatea pentru a preveni daunele. Liderii din industrie, cercetătorii și factorii de decizie politică trebuie să colaboreze pentru a crea standarde și reguli etice solide pentru dezvoltarea IA.
Crearea de arme alimentate de IA care funcționează pe cont propriu este îngrijorătoare, deoarece ar putea duce la o cursă a înarmării și la sisteme de arme incontrolabile. Pentru a reduce aceste riscuri, țările trebuie să colaboreze și să discute despre aceste probleme. Guvernele ar trebui să elaboreze reguli și acorduri pentru a controla dezvoltarea și utilizarea acestor arme, concentrându-se pe deschidere și responsabilitate.
Pe măsură ce sistemele de inteligență artificială devin mai avansate, există riscul ca oamenii să piardă controlul asupra lor. Această situație, numită „singularitate”, ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca IA să acționeze împotriva oamenilor sau să fie folosită în scopuri rele. Pentru a diminua acest risc, cercetătorii ar trebui să se străduiască să realizeze sisteme de inteligență artificială care să se concentreze pe siguranța și valorile umane, evaluând în mod constant posibilele pericole și găsind modalități de a păstra controlul.
Pe măsură ce ne bazăm tot mai mult pe sistemele de inteligență artificială, am putea fi mai vulnerabili la eșecurile AI, la problemele de securitate sau la atacurile cibernetice. Este important să ne asigurăm că sistemele de IA sunt puternice și fiabile pentru a reduce aceste riscuri. De asemenea, trebuie să înțelegem mai bine posibilele puncte slabe și să investim în tehnologii și reguli care să facă IA sigură și fiabilă.
IA are puterea de a ne schimba lumea, dar creșterea sa rapidă aduce și mari provocări. Abordând aceste riscuri din timp, putem utiliza IA într-un mod responsabil și echitabil, făcând ca viitorul să fie mai luminos pentru toată lumea. Colaborarea, deschiderea și concentrarea asupra dezvoltării etice sunt esențiale pentru a debloca potențialul IA, păstrând în același timp societatea noastră în siguranță față de posibilele probleme, care din punctul de vedere al oamenilor precum Elon Musk, vor fi inevitabile iar deznodământul, ar putea fi crunt.
Distribuie articolul și altora, prin link-urile de mai jos…